Да откриеш Любовта на най-неочакваното място | 10-11-2018

Сборникът „Да откриеш Любовта на най-неочакваното място“ носи името на първия ми публикуван разказ в алманах „Нова Българска Литература Проза 2015“ и съдържа 9 художествени разказа. 3 от тях са Ви добре познати и още 6 съвсем нови романтични истории, чиято основна цел е да забавляват, мотивират и вдъхновяват, пренасяйки читателя в един различен свят на розови мечти, приказни вълшебства и фантазии, където всичко е възможно!

Основната тема, разбира се, е темата за Любовта, открита от героите в най-неочакваното време и то все на най-неочаквани места.

Написах тази книга, водена от идеята, че в живота няма нищо случайно. Няма случайни хора. Няма случайни срещи или събития. Както казва Фройд: „ Ние не се избираме случайно един друг. Ние срещаме само тези, които вече съществуват в нашето подсъзнание.“ Случайността е просто сблъсък на две необходимости! СЪДБА!!!


Разкази за Добруджа | 11-11-2018

Скъпи читатели, пред вас е сборникът ,,Разкази за Добруджа“. Той включва битови, исторически, съвремени, фолклорни и разкази с елементи  на фентъзи.

Опитала съм се да навържа факти, свързани с дедите ми и да пресъздам картини, модели на поведение, ситуации, рецепти, суеверия, диалект, бит, традиции и родова памет с инструментите на късия разказ. Не е лесно да се гмурнеш в морето на миналото си. Понякога под сянката на родовото дърво е хладно и доста неуютно.

В основата на всяка история лежат автентични разкази на мои близки, техни спомени, биографии или исторически проучвания. Но за написването на един разказ това  не винаги е било достатъчно. Понякога картини и събития, скрити в родовата памет, изскачаха внезапно и се навързваха, оживели логически с героите в разказите ми. И макар битът да се мени, установих, че моделът много често се преповтаря.

И така... Колкото повече разнищвах и гадаех миналото по стъпките на предците, толкова повече въпросителни изникваха  в мен. Защо? Кога? И къде?

Напоследък осъзнах, че връщането към корените е дълъг и труден път, по който все още вървя. Дано с  написаното съм успяла да ви потопя в чудната атмосфера на  моя роден край – в трудовия ден, в звездната нощ, в ритуалите и обичаите, в суеверията и страховете, в миналото и настоящето.

Приятно четене!


Тайните на стария архив | 10-11-2018

„На една от рампите на товарната гара на Истанбул цял следобед пристигаха каруци, натоварени с издути чували от зебло. Няколко яки носачи ги  разтоварваха и ги прехвърляха в четири товарни вагона със знак „БДЖ” върху тях, разположени на близкия коловоз. Появи се и един железничар с българска униформа и двамата си размениха няколко думи. След малко дойдоха и турски железничар и митничар, за да направят проверка и да заверят документите. После се чу свирката на локомотива, който се обви в облаци пара и като направи няколко маневри изпухтя и потегли влаковата композиция на северозапад”.

Какво има в чувалите и накъде пътуват вагоните може би ще разберем от следващия откъс:        

„Началникът на Разузнавателна секция към Оперативното отделение на Щаба  – полковник Маринов вдигна глава след отчетливото почукване на вратата, характерно за секретаря му, който влезе забързан като носеше лист в ръка и започна да говори още от вратата:

- Господин полковник, спешна депеша от военното ни аташе с информация от нашия резидент в Истанбул! Това е разшифровката й...

Полковникът бързо издърпа листа от ръката му и зачете:

„Турското правителство е обявило търг за продажба като стара хартия на архива на османската финансовата служба, съхраняван в мазетата на „Света София”. Двеста бали много ценни документи на Османската империя. Началната сума не е голяма – 3 гроша и 1 пара за ока  и аз мога да участвам като подставено лице. От легацията също са уведомили Външно министерство. Чакам указания! Картал”