Спиралата на времето | 31-12-2018

В сборника „Спиралата на времето“ ще откриете седем разказа, които не са суха хроника, а по скоро художествена нтерпретация на събития от почти легендарен характер, които все още вълнуват нас българите. Зад сухите исторически бележки писани предимно от чужденци и завоевателите османци и изкривени през призмата на чужди интереси, винаги съм си представял живи истории, с живи участници в тях и предполагаемата истина за случилото се в тези съдбоносни за средновековната българска държава времена. Тези наши предци са градили историята ни с постъпките и решенията си. Опитал съм се да дам душа и живот на своите легендарни герои. Дали съм успял това ще решите Вие, читателите.


Из мислите на АриЯ | 31-12-2018

Чудите се какъв подарък да изберете за рожден ден? Ами за Коледа? Тази книга е едно прекрасно предложение да зарадвате Ваш близък човек за предстоящ празник, а защо не и самите себе си?

Книгата е разделена на две части. В първата част ще имате възможността да се потопите във вдъхновяващите мисли на АриЯ, които досега са завладявали множество читатели във виртуалния свят. На пръв поглед тези т. нар. цитати изглеждат кратки и прости, но изненадващо точно това ги прави лесни за прочит и разбиране. Те ще Ви накарат да се замислите над целите, които сте определили в живота си и  дали работите достъчно в името на постигането им. Ако себеувереността и мотивацията е липсващата частица във Вашия пъзел на живота, то значи, че сте открили подходящият “учебник” по този предмет. Темата за любовта също   е водеща в първата част на произведението.

Втората част - бонус е главно поетична. В нея АриЯ излива цялата си емоция и я разпилява между редовете на своите стихове. В тази част  тя поставя и едно от най- известните нейни стихотворения, посветено специално на всички сестри.

Потопете се в един по-различен, по-позитивен и вдъхновяващ свят, който може да се превърне и във Ваша реалност!


Да откриеш Любовта на най-неочакваното място | 10-11-2018

Сборникът „Да откриеш Любовта на най-неочакваното място“ носи името на първия ми публикуван разказ в алманах „Нова Българска Литература Проза 2015“ и съдържа 9 художествени разказа. 3 от тях са Ви добре познати и още 6 съвсем нови романтични истории, чиято основна цел е да забавляват, мотивират и вдъхновяват, пренасяйки читателя в един различен свят на розови мечти, приказни вълшебства и фантазии, където всичко е възможно!

Основната тема, разбира се, е темата за Любовта, открита от героите в най-неочакваното време и то все на най-неочаквани места.

Написах тази книга, водена от идеята, че в живота няма нищо случайно. Няма случайни хора. Няма случайни срещи или събития. Както казва Фройд: „ Ние не се избираме случайно един друг. Ние срещаме само тези, които вече съществуват в нашето подсъзнание.“ Случайността е просто сблъсък на две необходимости! СЪДБА!!!


Разкази за Добруджа | 11-11-2018

Скъпи читатели, пред вас е сборникът ,,Разкази за Добруджа“. Той включва битови, исторически, съвремени, фолклорни и разкази с елементи  на фентъзи.

Опитала съм се да навържа факти, свързани с дедите ми и да пресъздам картини, модели на поведение, ситуации, рецепти, суеверия, диалект, бит, традиции и родова памет с инструментите на късия разказ. Не е лесно да се гмурнеш в морето на миналото си. Понякога под сянката на родовото дърво е хладно и доста неуютно.

В основата на всяка история лежат автентични разкази на мои близки, техни спомени, биографии или исторически проучвания. Но за написването на един разказ това  не винаги е било достатъчно. Понякога картини и събития, скрити в родовата памет, изскачаха внезапно и се навързваха, оживели логически с героите в разказите ми. И макар битът да се мени, установих, че моделът много често се преповтаря.

И така... Колкото повече разнищвах и гадаех миналото по стъпките на предците, толкова повече въпросителни изникваха  в мен. Защо? Кога? И къде?

Напоследък осъзнах, че връщането към корените е дълъг и труден път, по който все още вървя. Дано с  написаното съм успяла да ви потопя в чудната атмосфера на  моя роден край – в трудовия ден, в звездната нощ, в ритуалите и обичаите, в суеверията и страховете, в миналото и настоящето.

Приятно четене!


Тайните на стария архив | 10-11-2018

„На една от рампите на товарната гара на Истанбул цял следобед пристигаха каруци, натоварени с издути чували от зебло. Няколко яки носачи ги  разтоварваха и ги прехвърляха в четири товарни вагона със знак „БДЖ” върху тях, разположени на близкия коловоз. Появи се и един железничар с българска униформа и двамата си размениха няколко думи. След малко дойдоха и турски железничар и митничар, за да направят проверка и да заверят документите. После се чу свирката на локомотива, който се обви в облаци пара и като направи няколко маневри изпухтя и потегли влаковата композиция на северозапад”.

Какво има в чувалите и накъде пътуват вагоните може би ще разберем от следващия откъс:        

„Началникът на Разузнавателна секция към Оперативното отделение на Щаба  – полковник Маринов вдигна глава след отчетливото почукване на вратата, характерно за секретаря му, който влезе забързан като носеше лист в ръка и започна да говори още от вратата:

- Господин полковник, спешна депеша от военното ни аташе с информация от нашия резидент в Истанбул! Това е разшифровката й...

Полковникът бързо издърпа листа от ръката му и зачете:

„Турското правителство е обявило търг за продажба като стара хартия на архива на османската финансовата служба, съхраняван в мазетата на „Света София”. Двеста бали много ценни документи на Османската империя. Началната сума не е голяма – 3 гроша и 1 пара за ока  и аз мога да участвам като подставено лице. От легацията също са уведомили Външно министерство. Чакам указания! Картал”