Всеки заслужава втори шанс | 01-12-2019

Ричард Мур е женен мъж, чиито брак бавно се разпада, заради нарастващата лудост на съпругата му. Атакуван от поредица загуби, както на роднини и приятели, така и на собствените му деца, които умират, преди да са се родили и все по-чести и агресивни скандали, породени от ревност, от страна на съпругата му, той чувства, че е на ръба на търпението си.

В една бурна, януарска нощ, съпругата му вдига поредния скандал, след който му иска развод, излиза и повече не се прибира. По грешка, взела неговата кола, тя загива в катастрофа на „Куинсбъри бридж”, поради срязаните спирачки на автомобила.

Ричард се оказва заподозрян в убийство, но подозренията падат, когато той случайно споменава името на известен мафиотски бос, на име Чарлз Маярс, рекетирал баща му.

Съкрушен от загубата на съпругата си и безкрайно гневен на семейството си, което отказва, да свидетелства срещу мафиота, той се заклева, че дори това да му коства живота, няма да остави нещата така, както и че никога няма да обикне друга жена.

Двадесет години по-късно, след безкрайно дълга съдебна одисея, мафиотът си признава и влиза в затвора. Но на делото той изрично казва, че не е виновен за смъртта на съпругата на Ричард.

Погълнат от съмнения, Ричард решава да се изправи, лице в лице, с Чарлз Маярс и когато това става, той разбира ужасяваща тайна за съпругата си и че най-близките му хора, са го лъгали и използвали. А виновникът за убийството на Рейчъл, е на свобода и най-добрият му приятел знае кой е.

Осъзнавайки, че е пропилял двадесет години на вятъра и че целият му живот е една лъжа и измама, той пропада дълбоко в пропастта на гнева и започва отмъщението си отначало, насочвайки цялата си ярост към своя брат.

Точно тогава, обаче, среща млада българска емигрантка, на име Яна Джамбазова, с тежко минало и голяма мъдрост, въпреки годините си, която заличава, дългогодишният закостенял гняв и пробива дебелата стена пред сърцето му, научавайки го, че всеки заслужава втори шанс, стига да иска да го получи.

Но дали духовете и страховете от миналото му, ще го оставят намира? Това е история с много главни герои, макар да ви се струва, че това е само Ричард Мур.

Всички в тази история, са протагонисти, чийто единствен техен противник, е тяхното собствено его. Защото човекът е единственото същество на земята, което може сам да си постави камък на пътя.

Приятно четене!


Няма значение от кое време са | 01-12-2019

Героите на тази книга са от различни времена и епохи, без да има значение откога. В нейните четиринадесет фантастични разказа седем автори с различни гледни точки рисуват една обща картина на света, обединени от обща любов към фантастиката. Без излишна пристрастеност към хорър и анатомически ужаси обаче!

Киборги, редом до обикновени живи хора или други видове и форми на живот;

Духове, върколаци, андроиди, роботи, праисторически люде, астронавти;

Личности от Миналото и от Бъдещето – всички те оживяват и защитават своята същност и своята истина, или пък това, което е валидно за всички.

Книгата е адресирана не към специалистите по фантастика, а към тези приятели на авторите, които очакват от тях приключения, оригинални хрумвания, уважение към човешкото, литературен талант и добри попадения в жанра.

=  =  =  =  =  =

Идеята за издаване на настоящия сборник възникна много отдавна, когато през 2013 г., на 31 март, създадохме групата във Фейсбук „ Сборник Български фантастични разкази”. Сред основателите, които подкрепиха начинанието, бяха авторите Ради Радев, Славян Йоргакиев, Мариян Петров, Светослав Георгиев, Станимир Костадинов, Стефан Кръстев, Радослав Филипов – като администратор на групата, и други.

Първоначалната цел бе да се съберат достатъчно на брой годни за отпечатване фантастични разкази, които можеше да публикува в групата всеки български автор, без да е необходимо одобрение от страна на компетентно жури, издател, съставител, редактор или друг преценяващ и решаващ фактор. Накрая се наложи все пак извършване на някакъв подбор, с предимство на разказите, отличаващи се с повече действие, по-остър сюжет, по-неочаквана развръзка, по-оригинални хрумвания и динамизъм, като останаха за отпечатване при евентуално издаване на следващ втори том от Сборника тези налични ракази, в които се набляга повече на разсъждения и морални поуки, философски възгледи, съновидения, компютърни проблеми и други.

=  =  =  =  =  =

В сборника всеки от авторите е потърсил отговор на свои собствени въпроси, като: „Имал ли е Моцарт приятел астроном?”; „Защо и как ни е напуснал Гагарин?”; „Редът в хранителната верига?”; „За подценяване ли са различните от нас?”; „Създават ли проблеми Машините на Времето?”; „Възможен ли е конфликт с извънземните?”; и т. н.